Ahad, 14 Mac 2010

Ayam Masak Merah


Bahan2
8 potong ayam (perap dgn sedikit kunyit dan garam)
4 tbsp cili kisar
100 gm tomato puri
2 bj bwg merah besar - dikisar
1 bj bwg besar - dihiris bulat
2 btg serai - diketuk
3 kuntum bunga cengkih
3 btg kulit kayu manis
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya

Cara penyediaan
  1. Panaskan minyak. Goreng ayam yang diperap tadi sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bwg hingga naik bau.
  3. Masukkan kulit kayu manis, serai dan cengkih. Kacau hingga harum.
  4. Masukkan pula cili kisar dan tomato puri. Goreng hingga naik minyak.
  5. Rasakan dgn garam dan gula secukup rasa.
  6. Kemudian masukkan ayam goreng tadi dan gaul sekejap hingga rata.
  7. Akhir sekali masukkan hirisan bwg dan kacang peas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan