Ahad, 17 Oktober 2010

KEK COKLAT BASAH



Bahan 
180 gm butter 
250 gm gula kastor 
3 biji telur 
300 gm air 
250 gm tepung gandum ] 
50 gm serbuk coklat ] 
1 s/k baking powder ] ayakkan 
1 s/k soda bikarbonate ] 

Cara: 
1. Gula dan butter dipukul sehingga kembang dan gebu. 
2. Masukkan telur satu persatu. 
3. Masukkan tepung gandum dan kahirnya masukkan air pula. 
4. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan 180'C selama 50 -60 minit. 

Topping Coklat 
250 gm cooking coklat 
30 gm cocoa butter 

Cara 
1. Masukan bahan dlam periuk kecil. 
2. Panaskan periuk kecil dalam periuk/pan yg lebih besar yg berisi air dan sentiasa kacau supaya coklat larut. 
3. Sejukkan sebentar supaya coklat agak pekat. 
4. Curahkan perlahan atas kek cokalt dan ratakan dengan spatula kek dan gunakan sikat kek untuk membuat corak. 
5. Hiaskan topping mengikut kredibiti sendiri. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan