Ahad, 15 Mei 2011

Tauhu Jepun Masak Dengan Sos Tiram


Bahan-bahan : 
3paket tauhu jepun
sawi kecik+karot (ikut suka hati nk + sayur pe2)
udang
sos tiram 
serbuk kiub ayam @ tumix
garam 
bawang merah+putih - cincang halus
sedikit air klu nk berkuah @ tepung jagung klu nak kuah pekat 
1biji telur

caranya :
tauhu jepun - goreng dan toskan 
tumis bawang merah+putih hingga naik bau 
masukkan sayur + udang & tutup kuali kejap 
masukkan sos tiram, serbuk tumix ayam, air 
tepung jagung (+ dengan air skit)

telur yang dipukul masak sekejap
akhir sekali baru masuk tauhu jepun yg digoreng tadi
sedap makan masa panas2.. 

mesti ramai xkenal mcmne rupe tauhu jepun ni cth
cara nk kuarkan tauhu ni kena potong siap2 br tanggal plastik badan die...klu x nnt tauhu ni mudah pecah...hati2 nnt hancur...hehhee

Selamat Mencuba....(^_^)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan